Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Η γηραιότερη ελιά στον κόσμο βρίσκεται στην Κρήτη - τουλάχιστον 2000 ετών

Στην Κρήτη στο χωριό Άνω Βούβες των Χανίων, βρίσκεται η γηραιότερη ελιά στον κόσμο με ηλικία που μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 4.000 χρόνια, και φυσικά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.


Η περίμετρος του κορμού της ξεπερνά τα 12 μέτρα και η διάμετρος μετρήθηκε στα 4,6 μέτρα, κάνοντας το παρουσιαστικό της ακόμη πιο εντυπωσιακό και επιβλητικό.

Μολονότι δεν υπάρχει μια καθολικά αποδεκτή μέθοδος μέτρησης της ηλικίας του συγκεκριμένου δέντρου. Και αυτό διότι η μέθοδος των ραδιοϊσοτόπων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή του αφού με το πέρασμα των αιώνων εξαφανίστηκε το εγκάρδιο του ξύλου ή αλλιώς το καρδιόξυλο του κορμού.

Εντούτοις, οι πιο φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για ηλικία τουλάχιστον 2.000 ετών που όμως είναι πιθανό τελικά να είναι και η διπλάσια. Ουσιαστικά η εκτίμηση προς τα πάνω δικαιολογείται εν μέρει από τα δύο νεκροταφεία της Γεωμετρικής Περιόδου που ανακαλύφθηκαν κοντά στο δέντρο.

Όπως και να ‘χει, μιλάμε για το ίσως αρχαιότερο δέντρο ελιάς στον πλανήτη, το οποίο μάλιστα συνεχίζει να καρποφορεί αφού έχει μπολιαστεί με την ποικιλία της μαστοειδούς ελιάς

Από το 1997 έχει ανακηρυχθεί «διατηρητέο μνημείο της φύσης», ενώ το αγέρωχο δέντρο έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δίνοντας διαφορετική υπόσταση σε αυτή την γωνιά της Κρήτης.

Υπολογίζεται ότι πλέον, μετά και την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Ελιάς, την περιοχή επισκέπτονται περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από το εξωτερικό και να ενσωματώνουν στις διακοπές τους και τις Άνω Βούβες.

Για χάρη της Ελιάς των Βουβών έφτασε στα Χανιά της Κρήτης ακόμη κι ένα τηλεοπτικό συνεργείο της ιαπωνικής τηλεόρασης, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τα παγκόσμια μυστήρια, ενώ μπήκε ακόμη και στο «μικροσκόπιο» της NASA όταν οι άνθρωποί της την επέλεξαν το 2016 ως την επιστημονική φωτογραφία της μέρας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 27-11-2023 έως 3-12-2023

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 4-12-2023 έως 10-12-2023

Εκπτώσεις στα εισιτήρια των φέρι έως και 60% από τη Thassos Ferries (κόκκινα φέρι)

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 20-11-2023 έως 26-11-2023

«Αέρια» Ένα ακόμα πλοίο στις γραμμές της Θάσου

Στις 4 Δεκεμβρίου θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο καράβι

O Θάσιος chef, Γιάννης Μαρινόπουλος, διακρίθηκε στα “FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023”

Τέλος αλκοόλ και γυμνισμός σε παραλίες στην Κροατία

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Θάσου - Λιμεναρίων

Η Γαλλία βάζει τέλος στο κάπνισμα σε όλες τις παραλίες, τα δημόσια πάρκα και τα δάση

KavalaNews.gr | online