Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Η γηραιότερη ελιά στον κόσμο βρίσκεται στην Κρήτη - τουλάχιστον 2000 ετών

Στην Κρήτη στο χωριό Άνω Βούβες των Χανίων, βρίσκεται η γηραιότερη ελιά στον κόσμο με ηλικία που μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 4.000 χρόνια, και φυσικά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.


Η περίμετρος του κορμού της ξεπερνά τα 12 μέτρα και η διάμετρος μετρήθηκε στα 4,6 μέτρα, κάνοντας το παρουσιαστικό της ακόμη πιο εντυπωσιακό και επιβλητικό.

Μολονότι δεν υπάρχει μια καθολικά αποδεκτή μέθοδος μέτρησης της ηλικίας του συγκεκριμένου δέντρου. Και αυτό διότι η μέθοδος των ραδιοϊσοτόπων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή του αφού με το πέρασμα των αιώνων εξαφανίστηκε το εγκάρδιο του ξύλου ή αλλιώς το καρδιόξυλο του κορμού.

Εντούτοις, οι πιο φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για ηλικία τουλάχιστον 2.000 ετών που όμως είναι πιθανό τελικά να είναι και η διπλάσια. Ουσιαστικά η εκτίμηση προς τα πάνω δικαιολογείται εν μέρει από τα δύο νεκροταφεία της Γεωμετρικής Περιόδου που ανακαλύφθηκαν κοντά στο δέντρο.

Όπως και να ‘χει, μιλάμε για το ίσως αρχαιότερο δέντρο ελιάς στον πλανήτη, το οποίο μάλιστα συνεχίζει να καρποφορεί αφού έχει μπολιαστεί με την ποικιλία της μαστοειδούς ελιάς

Από το 1997 έχει ανακηρυχθεί «διατηρητέο μνημείο της φύσης», ενώ το αγέρωχο δέντρο έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δίνοντας διαφορετική υπόσταση σε αυτή την γωνιά της Κρήτης.

Υπολογίζεται ότι πλέον, μετά και την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Ελιάς, την περιοχή επισκέπτονται περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από το εξωτερικό και να ενσωματώνουν στις διακοπές τους και τις Άνω Βούβες.

Για χάρη της Ελιάς των Βουβών έφτασε στα Χανιά της Κρήτης ακόμη κι ένα τηλεοπτικό συνεργείο της ιαπωνικής τηλεόρασης, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τα παγκόσμια μυστήρια, ενώ μπήκε ακόμη και στο «μικροσκόπιο» της NASA όταν οι άνθρωποί της την επέλεξαν το 2016 ως την επιστημονική φωτογραφία της μέρας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 6-5-2024 έως 12-5-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 29-4-2024 έως 5-5-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 22-4-2024 έως 28-4-2024

Ευρωεκλογές: Μέχρι 29-4-2024 οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο | μπορούν να ψηφίσουν και Έλληνες εκλογείς στην Ελλάδα

Ο Θάσιος αθλητής του Παναθηναϊκού, Πολυζώης Ρήγας, “αργυρός” στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΑμεΑ

Θάσος: κουκουβάγια γέννησε μέσα σε νερόμυλο (βίντεο)

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 8-4-2024 έως 14-4-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 15-4-2024 έως 21-4-2024

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 1-4-2024 έως 7-4-2024

KavalaNews.gr | online