Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Η ρωσική επιστημονική άποψη για την κλιματική αλλαγή

Ο τουρισμός της παραλίας θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει

Πρόσφατα στο μηνιαίο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, που καλύπτει όλες τις πτυχές των ερευνών για την κλιματική αλλαγή, δημοσιεύτηκαν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μισές αμμώδεις παραλίες στη Γη σχεδόν θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 
Για την ακρίβεια, η εκτίμηση είναι ότι οι μισές αμμώδεις παραλίες θα υποχωρήσουν κατά 100 μέτρα.


Το ζήτημα αυτό έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με τίτλους όπως «ο τουρισμός στην παραλία σύντομα θα τελειώσει».

Τις εκτιμήσεις αυτές, ωστόσο, αμφισβήτησαν Ρώσοι επιστήμονες, οι οποίοι στη δική τους θεώρηση υποστηρίζουν ότι η μελέτη αυτή δεν στηρίζεται σε γεγονότα ή δορυφορικές εικόνες, αλλά μόνο σε «προσομοιώσεις υπολογιστή» . 
Μερικά από τα «θεωρητικά» σενάρια υπολογιστών λαμβάνουν υπόψη μια άνοδο του μέτρου της στάθμης του νερού μέχρι το τέλος του αιώνα, και δεδομένου ότι πολλές παραλίες είναι πραγματικά πολύ επίπεδες, το νερό θα πρέπει να τις πλημμυρίσει εύκολα (θεωρητικά).

Ωστόσο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν ξεκίνησε χθες, εδώ και δεκαετίες αυξάνεται κατά δύο έως τρία χιλιοστά το χρόνο, αναφέρουν οι Ρώσοι επιστήμονες., που υπογραμμίζουν: Εάν δεχθούμε τη λογική των συγγραφέων της μελέτης, θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη ο "θάνατος των παραλιών"


Οι Ρώσοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχει μια σειρά δορυφορικών εικόνων της Γης για την περίοδο από το 1984 έως το 2016. Με βάση αυτές τις εικόνες το 2018 επιστήμονες (και δυτικοί), λιγότερο προκατειλημμένοι από την «ατζέντα για το κλίμα», όπως σημειώνουν οι Ρώσοι, δημοσίευσαν μια ενδιαφέρουσα λεπτομερή μελέτη.

Η μελέτη αυτή, δεν βασίζεται σε «μοντέλα», αλλά απλώς σε πραγματικά γεγονότα, που καταγράφονται απαθώς από διαστημόπλοια. Τι προκύπτει από αυτή την παρατήρηση, σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες:

Οι αμμώδεις παραλίες στον πλανήτη μας καλύπτουν το 31% των ακτών του κόσμου. Στην Ευρώπη, αυτό αντιπροσωπεύει το 22% της ακτογραμμής, στην Αφρική το 66%.

Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, κατά μέσο όροι οι παραλίες παγκοσμίως μεγαλώνουν κατά 0,33 μέτρα και στην Ασία 1,27 μέτρα ετησίως. Συνολικά, την περίοδο 1984-2016, η έκταση των παραλιών στη Γη αυξήθηκε κατά 3.663 τ. χλμ.

Έτσι, η έκταση των αμμωδών παραλιών στον κόσμο αυξάνεται κατά 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως - παρά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 2-3 χιλιοστά ετησίως.

Αποδεικνύεται, τονίζουν οι Ρώσοι επιστήμονες, ότι προστέθηκαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα παραλιών στον κόσμο. μόλις στο ένα τρίτο του αιώνα.

Η ανάπτυξη των παραλιών δεν οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα (δηλαδή δεν πρόκειται για παραλίες, που διαμορφώνονται όπως το Ντουμπάι και άλλες παρόμοιες). Όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες, οι παραλίες μεγαλώνουν φυσικά όμορφα στο ακατοίκητο βόρειο τμήμα του Καναδά, στο σχεδόν ακατοίκητο νότο της Χιλής και στη Νέα Ζηλανδία και στα νότια της Μαδαγασκάρης, δηλαδή εκεί όπου όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα στην ακτή.

Το "δια ταύτα" των Ρώσων επιστημόνων:

Οι τουρίστες που προτιμούν τις διακοπές στην παραλία, καθώς και η τουριστική βιομηχανία, που εξυπηρετεί τέτοιες διακοπές, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ο τουρισμός στην παραλία, ως είδος δραστηριότητας, που, σύμφωνα με τον UNWTO, επικρατεί στη δομή των διεθνών ταξιδιών αναψυχής, δεν κινδυνεύει.

Άλλωστε, στο μέλλον, υπογραμμίζουν οι Ρώσοι, με την παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας, ο τουρισμός στις παραλίες θα αυξάνεται και δεν θα συρρικνώνεται. "Για εντελώς φυσικούς λόγους", λένε.

Η άμμος στις παραλίες, όπως αναφέρεται στο ρωσικό δημοσίευμα, λαμβάνεται από ποτάμια που μεταφέρουν βράχους «εδάφους» στη θάλασσα και από την ίδια τη θάλασσα (οι ίδιοι βράχοι και κοχύλια θρυμματίζονται από τα κύματα).

Και καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνουν, η απομάκρυνση της θρυμματισμένης άμμου από τα ποτάμια θα αυξάνεται. Η θέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων (τον περασμένο αιώνα έχουν αυξηθεί κατά 2%), που θα προκαλούν διάβρωση των πετρωμάτων μέσα στις ηπείρους και θα γεμίζουν τα ποτάμια. 
Το ίδιο θα συμβαίνει στη θάλασσα με τη διάβρωση από τα κύματα για τα κελύφη των νεκρών μαλακίων.

Οι Ρώσοι αποδίδουν πολλές «συνταρακτικές» δημοσιεύσεις σχετικά με τον καταστροφικό αντίκτυπο της παρατηρούμενης θέρμανσης στη ζωή του σύγχρονου κόσμου σε συμφέροντα. 
Αυτές οι δημοσιεύσεις αποδεικνύονται κενές ιστορίες τρόμου στα μέσα ενημέρωσης που στην πραγματικότητα έρχονται σε αντίθεση με τα γεγονότα, τονίζουν. Και αναφέρουν ότι δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα και εκτιμήσεις του τύπου ότι τουριστικά τροπικά νησιά θα πλημμυρίσουν από τον ωκεανό λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο: για παράδειγμα, η χερσαία έκταση του νησιωτικού μικροκράτους του Τουβαλού έχει αυξηθεί μόνο τα τελευταία χρόνια (κατά 73,5 εκτάρια, που είναι το 2,9% της επικράτειάς του), παρά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η ιστορία τρόμου για τους καρχαρίες, που υποτίθεται ότι θα εξαφανιστούν, σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες, επίσης έρχεται σε αντίθεση με το μάθημα της σχολικής βιολογίας. 
Οι καρχαρίες ζουν καλά, διατηρούν τα λέπια και αναπαράγονται σε πολύ όξινο φρέσκο ​​νερό λιμνών και ποταμών, δηλ. με PH που δεν αναμένεται ποτέ στο θαλασσινό νερό υπό οποιαδήποτε θέρμανση. Αντίθετα, οι καρχαρίες θα ωφεληθούν σίγουρα από την υπερθέρμανση και ο βιότοπός τους μπορεί να φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 13-5-2024 έως 19-5-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 6-5-2024 έως 12-5-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 20-5-2024 έως 26-5-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 29-4-2024 έως 5-5-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 22-4-2024 έως 28-4-2024

Ο Θάσιος αθλητής του Παναθηναϊκού, Πολυζώης Ρήγας, “αργυρός” στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΑμεΑ

«Έρχεται» επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας και ηλεκτρονικό μητρώο (βίντεο)

Συζήτηση για τον τουρισμό είχαν ο δήμαρχος Θάσου και η πρόξενος της Ρουμανίας

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 4-3-2024 έως 10-3-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 1-4-2024 έως 7-4-2024

KavalaNews.gr | online