Mοναδικές προσφορές ξενοδοχείων για Θάσο έως και -62%
κάνε κλικ >> εδώ

Καλοκαίρι παρέα… με τις μωβ μέδουσες φέτος - Οδηγός αντιμετώπισης


Την προσοχή των γονιών εφιστά ο ιχθυολόγος Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος τους καλοκαιρινούς μήνες για την μωβ μέδουσα που θα είναι σε έξαρση φέτος στις ελληνικές θάλασσες.

Όπως αναφέρει:

-Μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) ειδικά τα μικρά παιδιά μη πάρουν τη θάλασσα από φόβο. Οι γονείς να ελέγχουν τα νερά. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

-Φέτος θα γίνει ένας χαμός από μέδουσες μιας και μπαίνουμε στο δεύτερο χρόνο έξαρσης τους. Και Ιόνιο και Αιγαίο το φαινόμενο θα είναι απίστευτα έντονο.

-Οι εικόνες είναι από σήμερα και χθες στις παραλίες Φιλιατρό, Σαρακήνικο ενώ υπάρχουν αναφορές και για παραλία Κιόνι όλες στην Ιθάκη. Μην τις βγάζετε στη παραλία δεν υπάρχει λόγος και θα υπάρχει θέμα με άλλους ανθρώπους που δεν ξέρουν.

-Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Συμπτώματα από επαφή με την μέδουσα ΠΡΟΣΟΧΗ δεν χρειάζεται πανικός!

Τα συμπτώματα μετά από επαφή - κέντρισμα από την μέδουσα μπορεί να είναι:

⦁Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές πε ⦁ ριπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.

⦁Ναυτία
⦁Πτώση πίεσης
⦁Ταχυκαρδία​
⦁Κεφαλαλγία
⦁Εμετός
⦁Διάρροια
⦁Σπασμός των βρόγχων
⦁Δύσπνοια

⦁περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα - εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Πληθυσμιακή Έξαρση Μεδουσών - οδηγός αντιμετώπισης

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή γινότανε* περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια). Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ και στην Μάλτα επικράτησε η πληθυσμιακή έκρηξη της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) από το 2018 έως και το 2020, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.

H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το pattern όπως γινότανε μέχρι τώρα θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλο 1.5 με 2 χρόνια.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλία (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους.Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 27-6-2022 έως 3-7-2022

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 4-7-2022 έως 10-7-2022

Τέλος εποχής για τα ιπτάμενα δελφίνια στην Ελλάδα

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 20-6-2022 έως 26-6-2022

Φώκια στη παραλία Κοινύρων Θάσου

Μέδουσες, χταπόδια, καρχαρίες και η άγνοια που εκπέμπει η θαλασσινή μας χώρα

Η Κέισι Μίζιου διαφημίζει τη Θάσο μέσα από ένα Instagram story

Καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας από 6-7 εως 10-7 σε Καβάλα και Θάσο

Γιγάντιο ιστιοφόρο φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει έως 7000 αυτοκίνητα (βίντεο)

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 13-6-2022 έως 19-6-2022

KavalaNews.gr | online