Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Θύελλα αντιδράσεων στην Καβάλα για την επένδυση των φωτοβολταϊκών

Μια επένδυση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Καβάλα, η οποία φτάνει έως την Κομοτηνή αφού το νέο περιφερειακό συμβούλιο καλείται τώρα να ανακαλέσει θετική γνωμοδότηση που έδωσε μέσα στις γιορτές.

φωτογραφία αρχείου

Πρόκειται για έναν μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό κυριολεκτικά μέσα στο ορεινό χωριό Λεκάνη, έναν από τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς του νομού Καβάλας, χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων, με ούτε 400 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφους.

«Κάτι που γίνεται εν κρυπτώ τρομάζει όλο τον κόσμο! Ποτέ δεν ερωτηθήκαμε για να καταθέσουμε απόψεις για ένα τέτοιο έργο» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος εκφράζει φόβους ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και οι τελευταίοι που έχουν απομείνει στο χώρο.

«Δεν ρωτήθηκε κανείς μας» λέει και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέστου Σάββας Αργυράκης, κάνοντας λόγο για προχειρότητα στην όλη διαδικασία και για σοβαρές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 8 κτηνοτροφικές μονάδες. Σημειώνεται ότι αρνητικός με την επένδυση και με τον τρόπο που επιχειρείται να προωθηθεί είναι και ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εγκρίθηκε από επιτροπή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, λίγο πριν η τότε διοίκηση παραδώσει σκυτάλη στο νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη.

Το μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών συστημάτων θα καλύπτει έκταση 1.500 στρεμμάτων και θα αποδίδει συνολική ισχύ 75MW. Η μελέτη ανέφερε ότι τα 140.000 και πλέον πάνελ θα εγκατασταθούν κοντά στο ορεινό χωριό Λεκάνη, ωστόσο μια προσεκτική ματιά στους χάρτες αποδεικνύει ότι οι εγκαταστάσεις θα φτάσουν μέχρι μέσα στον οικισμό.

Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για πολλές πληττόμενες κτηνοτροφικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο σημείο και κάνουν χρήση των παρακείμενων βοσκοτόπων. Λέγεται επίσης ότι στη μελέτη γίνεται αναφορά ακόμη και σε μετασχηματιστές και πυκνωτές που θα περιέχουν πολυχλωριωµένα διφαινύλια, τα γνωστά και ως PCBs, ένα υλικό που έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.

Το πλέον οξύμωρο στοιχείο είναι οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτει η ίδια η υπηρεσία που συντάσσει την σχετική εισήγηση. Το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Καβάλας, στις παρατηρήσεις του, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι σχεδόν το 70% του φωτοβολταϊκού σταθμού αναπτύσσεται σε χορτολιβαδικές εκτάσεις (βοσκοτόπια) και ότι «δεν λαμβάνονται υπόψη τα επικίνδυνα απόβλητα από τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού».

Στα συμπεράσματα μάλιστα του αρμόδιου φορέα αναφέρεται επί λέξη ότι «η μελέτη έχει διάφορες παραλείψεις, ανακρίβειες και λάθη». Κι όμως, στο τέλος εισηγείται θετικά!

«Δε μπορεί η υπηρεσία, που καταγγέλλει τη μελέτη για χίλιες δυο παραλείψεις, στο τέλος να εισηγείται θετικά και να ανατρέπει τον ίδιο της τον εαυτό» λέει ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δημήτρης Λυμπεράκης και τονίζει: «Δε μπορεί τόσο σημαντικά θέματα να ξεπετιούνται βιαστικά στη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Γενάρη, εισηγήθηκε ήδη την ανάκληση της απόφασης και ζήτησε άμεση εισαγωγή του θέματος σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Κάνει λόγο για σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία της Λεκάνης και τονίζει ότι η αρμόδια επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» μόλις 4 μέρες πριν την λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης.

πηγή >> kavalanews.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 19-2-2024 έως 25-2-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 26-2-2024 έως 3-3-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 12-2-2024 έως 18-2-2024

Εκπτώσεις στα εισιτήρια των φέρι έως και 60% από τη Thassos Ferries (κόκκινα φέρι)

Πρόστιμο 530 εκατ. $ στην Booking στην Ισπανία | 276 εκατ. $ στην Ολανδία | Σε εξέλιξη (;) έρευνα στην Ελλάδα

Θηλασμός φυσητήρα στο μπουγάζι ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία

Λιμένας Θάσου - Εντυπωσιακές εικόνες με βίντεο από drone

Η ποιο επικίνδυνη και η ασφαλέστερη χώρα για οδήγηση στην Ευρώπη | Η θέση της Ελλάδας

Έως και 20 φέρι στις τοπικές γραμμές της Θάσου για τη περίοδο 2024-2025

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 29-1-2024 έως 4-2-2024

KavalaNews.gr | online