Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Απορρίφθηκε η αγωγή της Airbnb από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για το νόμο των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε την αγωγή της Airbnb κατά της Πολιτείας, σχετικά με τη νομοθεσία που την χαρακτήρισε «de facto απαγόρευση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη.


Η δικαστής Arlene Bluth είπε ότι ήταν “εγγενώς λογικό” για την πόλη να απαιτήσει από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb, να εγγραφούν σε βάση δεδομένων, ως μέσο μείωσης των χιλιάδων παράνομων καταχωρήσεων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. 

Η Airbnb υποστηρίζει ότι η νομοθεσία αυτή ισοδυναμεί με de facto απαγόρευση λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, την ίδια στιγμή που πολλές πόλεις στις ΗΠΑ ρυθμίζουν πιο στενά τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, μεταξύ άλλων απαιτώντας από τους οικοδεσπότες να αποκτήσουν άδειες και να πληρώσουν τέλος εγγραφής ή περιορίζοντας τις ενοικιάσεις σε επιχειρηματικές περιοχές. Και στο πλαίσιο αυτό η απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο είναι πολύ σημαντική.

Η Airbnb προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του νόμου, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή του τοπικού νόμου 18 από την πόλη θα δυσκόλευε τους οικοδεσπότες στην επιχειρηματική δραστηριότητα, και εφάρμοσε «το πιο ακραίο και καταπιεστικό ρυθμιστικό της σχέδιο μέχρι σήμερα, το οποίο λειτουργεί ως de facto απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων”.


Ωστόσο, η δικαστής χαρακτήρισε την απαίτηση του νόμου από την Airbnb να επαληθεύσει πιθανές καταχωρίσεις ως έναν «πολύ απλό τρόπο» για να διασφαλιστεί ότι δεν διευκολύνει πλέον και δεν κερδίζει χρήματα από την παράνομη δραστηριότητα. Ανέφερε δε στοιχεία ότι η πόλη είχε λάβει σχεδόν 12.000 καταγγελίες για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις από το 2017 έως το 2021.

«Σαφώς, οι ερωτηθέντες έχουν εντοπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα», έγραψε η Bluth, «και αυτοί οι κανόνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα».

Η δικαστής πρόσθεσε ότι η Airbnb ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να καταργήσει πολλές καταχωρίσεις, αλλά δεν προσέφερε καμία απόδειξη ότι σταμάτησε ή τροποποίησε τις κρατήσεις για διαμονή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ο τοπικός νόμος 18 απαιτεί από τους οικοδεσπότες σε πολυκατοικίες να εγγράφουν τις μονάδες τους στην πόλη και να επιβεβαιώνουν ότι οι μονάδες τους συμμορφώνονται με όλους τους κώδικες στέγασης και δόμησης της πόλης. Ο νόμος επιτρέπει επίσης στους ιδιοκτήτες να εντάσσουν τα κτίριά τους σε «Κατάλογο Απαγορευμένων Κτιρίων», επιβεβαιώνοντας ότι έχουν ρητά απαγορεύσει τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στις μισθώσεις τους. Το Γραφείο Ειδικής Επιβολής του Δημάρχου , το οποίο εποπτεύει την παράνομη ξενοδοχειακή δραστηριότητα και τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, χειρίζεται τη διαδικασία εγγραφής και είναι ο στόχος των μηνύσεων. Η Airbnb και μια μικρή ομάδα οικοδεσποτών μήνυσαν την πόλη για τη νομοθεσία τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι θα απαγόρευε ουσιαστικά τις ενοικιάσεις διακοπών στην πόλη, καθιστώντας την πολύ επαχθή για τη λειτουργία των οικοδεσποτών. Η πόλη, με τη σειρά της, καθυστέρησε την επιβολή του νόμου από τον Ιούνιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε τα δικαστήρια να μπορέσουν να αποφασίσουν εάν η Airbnb και οι οικοδεσπότες είχαν νόμιμη αξίωση. Σημειώνεται ότι η Airbnb δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστή.

Ο Theo Yedinsky, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής για την Airbnb, δήλωσε: «Οι κανόνες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης της Νέας Υόρκης είναι ένα πλήγμα για την τουριστική οικονομία της και τους χιλιάδες Νεοϋορκέζους και μικρές επιχειρήσεις στους εξωτερικούς δήμους που βασίζονται στην κοινή χρήση κατοικιών για να τα βγάλουν πέρα”.

Η Airbnb είπε ότι περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες έχουν κάνει κράτηση για διαμονή από ή μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Διαβάστε επίσης : 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 6-5-2024 έως 12-5-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 29-4-2024 έως 5-5-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 22-4-2024 έως 28-4-2024

Ευρωεκλογές: Μέχρι 29-4-2024 οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο | μπορούν να ψηφίσουν και Έλληνες εκλογείς στην Ελλάδα

Ο Θάσιος αθλητής του Παναθηναϊκού, Πολυζώης Ρήγας, “αργυρός” στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΑμεΑ

Θάσος: κουκουβάγια γέννησε μέσα σε νερόμυλο (βίντεο)

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 8-4-2024 έως 14-4-2024

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 15-4-2024 έως 21-4-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 1-4-2024 έως 7-4-2024

KavalaNews.gr | online