Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Μη βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις στη Τουρκία λόγω πληθωρισμού


Mπορεί τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας να γεμίζουν, όπως δείχνουν οι τάσεις στον τουρισμό, όμως η χώρα αντιμετωπίζει ισχυρό κύμα ακρίβειας που απειλεί τις τουριστικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία.

Ο υψηλός πληθωρισμός θέτει πολλά εμπόδια στις τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει στο BBC ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Kemer Holiday Club στην Αττάλεια, κ. Volkan Yorulmaz, «δεν έχω ξαναδεί σεζόν σαν αυτήν ποτέ στο παρελθόν. Δεν μπορώ να υπολογίσω τις δαπάνες γιατί τα κόστη αλλάζουν από μέρα σε μέρα». Ο κ. Yorulmaz μάλιστα υπογραμμίζει ότι λόγω της κατάστασης αυτής, το κόνσεπτ all inclusive δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Ο πληθωρισμός προστίθεται στο πρόβλημα αποχής δύο εκ των βασικών αγορών για την Τουρκία, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. «Περισσότεροι από το 50% των τουριστών μας προέρχονταν από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, επομένως χωρίς αυτούς η έναρξη της σεζόν ήταν λίγο προβληματική», τονίζει ο κ. Yorulmaz.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τούρκοι επιθυμούν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες ή δόσεις ή μικραίνοντας τη διάρκεια των διακοπών τους, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν το αυξημένο κόστος.

Οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 24 χρόνων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού, ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές, έφτασε το 78,62% τον Ιούνιο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις.

Το κόστος των μεταφορών και στέγασης σημείωσαν σημείωσε εκρηκτική αύξηση η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε από πέρυσι, όταν ο Τούρκος πρόεδρος μείωσε τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία.

Συνήθως, οι χώρες αυξάνουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθωρισμό. Όμως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περιγράψει τα επιτόκια ως την «πηγή κάθε κακού» και έχει χρησιμοποιήσει πιο ανορθόδοξη πολιτική για να μειώσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος. Η περυσινή μείωση των επιτοκίων από 19% σε 14% οδήγησε σε πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, πράγμα που σημαίνει ότι η εισαγωγή αγαθών από το εξωτερικό κοστίζει περισσότερο στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι μεταφορές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο κόστους (+123% σε σύγκριση με το περασμένο έτος). Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά είχαν αύξηση τιμών 94%, ενώ το κόστος επίπλων και οικιακού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 81%. Ο συνολικός πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 80,4% και η Τουρκία πάλευε να τερματίσει μια δεκαετία συστηματικά υψηλού πληθωρισμού.

πηγή >> www.tornosnews.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 22-4-2024 έως 28-4-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 15-4-2024 έως 21-4-2024

«MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 8-4-2024 έως 14-4-2024

Η Tripadvisor απέκλεισε αριθμό ρεκόρ 2 εκατομμυρίων ψεύτικων κριτικών το 2023

Ορίστηκαν τα πρόστιμα για παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία

Πρόγραμμα του Ποδηλατικού Διήμερου Θάσου στις 27 και 28 Απριλίου 2024

198 «Απάτητες παραλίες» σε όλη τη χώρα - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες όλες οι απαγορεύσεις

Καταγραφή του ίδιου φυσητήρα στη θαλάσσια τέφρο ανάμεσα στην Ικαρία, τη Σάμο και τη Χίο

Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

KavalaNews.gr | online