Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Θάλασσα... πλαστικών η Μεσόγειος

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Σε... σούπα με ψιλοκομμένα πλαστικά -υπολογίζονται σε 250 δισεκατομμύρια!- έχει μετατραπεί ολόκληρη η Μεσόγειος, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων και Βέλγων επιστημόνων. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσογείου, με αφορμή, αυτή τη φορά, τις δειγματοληψίες σε διάφορες ευρωπαϊκές ακτές που ανέδειξαν ένα γιγάντιο πρόβλημα.Εξετάζοντας δείγματα νερού έξω από τις ακτές της Γαλλίας, της βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας, σε βάθος από 10 έως 15 εκατοστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στα νερά της Μεσογείου επιπλέουν περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού απειλώντας τα ζώα (όπως χελώνες και φώκιες) που τρέφονται με πλαγκτόν και γενικά όλο το τροφικό πλέγμα.

Οπως επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Γκλαγκανί, ερευνητής του Ifremer (Γαλλικό Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας), το 90% των δειγμάτων που εξετάστηκαν περιείχαν κομματάκια πλαστικού με μέσο βάρος 1,8 μιλιγκράμ. Αν επεκταθούν σε όλη την έκταση της Μεσογείου, οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι στην επιφάνεια της κλειστής θάλασσας επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών.

«Πρόκειται για μία τοξική βόμβα κυριολεκτικά για την ήδη επιβαρυμένη Μεσόγειο λόγω των ουσιών που απελευθερώνει το πλαστικό, ενώ ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τα ψάρια και τα θηλαστικά, τα οποία καταπίνουν τις ουσίες αυτές που ανακατεύονται με το πλαγκτόν», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Φρανσουά Γκλαγκανί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία συνολικότερη εκτίμηση της κατάστασης το 2011, οπότε θα πραγματοποιηθούν νέες αποστολές στα νερά του Γιβραλτάρ, του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Σαρδηνίας και της Νότιας Ιταλίας.

Εκτός του ότι απελευθερώνουν στα νερά τοξικές ουσίες, τα κομμάτια πλαστικού ανακατεύονται με το πλαγκτόν και καταλήγουν τελικά στα στομάχια ψαριών και άλλων οργανισμών.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών, σε μεγαλύτερα κομμάτια, είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται από τα ρεύματα στη λεγόμενη «Μεγάλη Δίνη των Σκουπιδιών» στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Γαλλική αποστολή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια στη Μεσόγειο, συνέλεξε περισσότερα σκουπίδια παρά ζωντανούς οργανισμούς από τη θαλάσσια τάφρο νότια της Ιεράπετρας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Ιταλία: Τέλος οι πλαστικές σακούλες

Σε ισχύ τέθηκε από την Πρωτοχρονιά η απαγόρευση χρήσης της πλαστικής σακούλας σε όλη την Ιταλία, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2006. Από 1η Ιανουαρίου διατίθενται μόνο βιοδιασπώμενες, υφασμάτινες ή χάρτινες σακούλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν 20 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, δηλαδή περισσότερες από 300 ανά άτομο. Σύμφωνα με το BBC, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν μία στις πέντε πλαστικές σακούλες που παράγονται στη Γηραιά Ηπειρο.

ΠΗΓΗ: ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
για το ΕΘΝΟΣ
Αναδημοσίευση

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 17-6-2024 έως 23-6-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 10-6-2024 έως 16-6-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 3-6-2024 έως 9-6-2024

Οι Κριτικές Καταλυμάτων Επηρεάζουν τις Κρατήσεις: Νέα Έρευνα της Accor

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 27-5-2024 έως 2-6-2024

"Ελληνικές Παραλίες: Το Απόλυτο εργαλείο για Ασφαλή Κολύμβηση από το meteo.gr

mAiGreece: Η Καινοτόμος Εφαρμογή Chatbot με AI για Βελτίωση της Ταξιδιωτικής Εμπειρίας στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα δρομολόγια στις τοπικές γράμμες φέρι από τη 1η Ιουνίου

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 20-5-2024 έως 26-5-2024

Γαλάζιες Σημαίες σε Θάσο και Καβάλα

KavalaNews.gr | online