Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στις 27 Σεπτεμβρίου

αναδημοσίευση από την "ΘΑΣΙΑΚΗ"

«Μας κατάντησαν φτηνό νησί κι έχουν το θράσος να ζητούν
ξανά την ψήφο μας για να μας κάνουν ακόμη πιο φτηνό»


γράφει ο Γιάννης Χατζηεμμανουήλ*

Δυστυχώς φέτος, αναφερόμενοι στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για την κατάντια που γνωρίζει η Θάσος που της έχει βγει το όνομα το φτηνό νησί με τις φτηνές τιμές με επακόλουθο φτωχοί τουρίστες.
Τα τελευταία  χρόνια οι αφίξεις, αλλά και η ποιότητα των επισκεπτών στο νησί μειώνονται συνεχώς, με την φετινή χρονιά να αποτελεί ρεκόρ, σε κενές κλίνες, κλειστά ξενοδοχεία και τραγικές τιμές. Τα αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία είναι ήδη εμφανή και θα γίνουν εντονότερα, τα κλειστά καταστήματα με την ταμπέλα «ενοικιάζεται» έχουν γεμίσει την αγορά. Ο Δημαρχιακός συνδυασμός των τελευταίων 25 ετών «Πρώτο νησί», το κατάντησε το νησί μας σε φτηνό (φτωχό) νησί. Και έχουν το θράσος να ζητάνε την ψήφο μας για να το κάνουν ακόμη πιο φτηνό. Τόσα χρόνια η διαφήμισή τους αρκέστηκε στα Βαλκάνια με αποτέλεσμα αντί να μοιάσουμε στην Σκιάθο, να τείνουμε να γίνουμε Σταυρός και Ασπροβάλτα. Όλοι γκρινιάζουν για το επίπεδο των τουριστών, τις τραγικές τιμές και όλοι μας για να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό κατεβάζουμε τις τιμές με το γνωστό επακόλουθο. Οι λίγες μονάδες υψηλού επιπέδου που υπάρχουν στο νησί για να αυξήσουν τις πληρότητες τους κατεβάζουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, μόνο και μόνο να γεμίζουν τα δωμάτια με αποτέλεσμα να χαμηλώνει κι άλλο η ποιότητα του εισερχόμενου τουριστικού προϊόντος.
Πριν από 2 χρόνια, Βρετανός υπήκοος μόνιμος κάτοικος Θάσου έφερε σε επαφή τον τότε υπεύθυνο τουρισμού (ο οποίος πάλι ζητά την ψήφο σας για να συνεχίσει το έργο του;) με την EasyJet σε μια προσπάθεια να υπάρξει  απευθείας σύνδεση από Λονδίνο στην Καβάλα και αυτοί αντί να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την επαφή αυτή την αγνόησαν. Τους έδιναν μασημένη τροφή και αυτοί την έφτυναν.
Δικαιολογίες περί κρίσης δεν υπάρχουν: η Ρόδος και η Κως για άλλη μια χρονιά παρουσίασαν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και φέτος, ενώ η σαιζόν στο νησί μας έχει φτάσει να διαρκεί μόλις ενάμιση μήνα... Δυστυχώς, και ας μην θέλουν να το παραδεχτούν οι γνωστοί άγνωστοι εκπρόσωποί μας, τα αιτία της παρακμής βρίσκονται εδώ: ανύπαρκτες υποδομές, ασυντήρητοι αρχαιολογικοί χώροι, βασικά προβλήματα (σκουπίδια, κυκλοφοριακό) άλυτα, δρόμοι γεμάτοι τρύπες, μηχανόβιοι τρομοκρατούν τουρίστες και ιθαγενείς και οι εκλεγμένοι άρχοντες (τρομάρα τους) κάνουν πως δεν βλέπουν.
Ελάχιστη η προβολή του νησιού και πάνω από όλα απαξίωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και των παραδοσιακών εκδηλώσεων. Η στασιμότητα και η επικέντρωση στο `περίφημο τουριστικό μοντέλο` της Ελλάδας, γενικότερα το δίπτυχο ήλιος-θάλασσα, μας έχει (και λογικά) οδηγήσει στην παρακμή.
Το μουσείο άνοιξε μετά από προσπάθειες ετών και αντί να βγουν και να το προβάλλουν να το κάνουν πόλο έλξης τουριστών, που εκτός από ήλιο και θάλασσα θέλουν να μάθουν και τον πολιτισμό μας (ό,τι μας έχει απομείνει τέλος πάντων), το έβαλαν και αυτό όπως και πολλά άλλα στον αυτόματο.
Η πρόταση μου είναι άμεση στροφή στον πολιτισμό, την φύση και την ιδιαίτερη κουλτούρα του νησιού, ενίσχυση και αναβίωση όλων των παραδοσιακών εθίμων και εκδηλώσεων, προσπάθεια για διεύρυνση της τουριστικής σαιζόν.
Ας προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κ.λπ.). Αυστηρός ποιοτικός έλεγχος των τουριστικών προϊόντων με κίνητρα (π.χ. δωρεάν προβολή τουριστικών επιχειρήσεων που είναι ελεγμένες και διαθέτουν άδεια λειτουργίας).
Είναι καιρός όλοι να αποκτήσουν τουριστικοί συνείδηση κάτι που θα ωφελήσει όλους γενικότερα. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ως Έλληνες ότι καλός ο ατομικισμός, ακόμη όμως καλύτερη η συλλογική προσπάθεια. Όσοι το εφάρμοσαν πέτυχαν πολύ περισσότερα από όσους εξακολουθούν ακόμη να σκέφτονται με παλιά μυαλά (μόνο η πάρτη μας). Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού υπάρχει, για να θυμίζει σε όλους την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τα ταξίδια και τις επισκέψεις σε όλο τον κόσμο.


*Ο Γιάννης Χατζηεμμανουήλ είναι ξενοδόχος από τη ΘάσοΔημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι Καβάλα - Πρίνος Θάσου & Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου, ανά εταιρία από 22-7-2024 έως 28-7-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 15-7-2024 έως 21-7-2024

Θάσος : Λειψυδρία και παράπονα από επισκέπτες και μόνιμους κάτοικους του νησιού

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 8-7-2024 έως 14-7-2024

Καιρός στη Θάσο: Ιστορικές Θερμοκρασίες για το Τετραήμερο 18-21 Ιουλίου 2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 1-7-2024 έως 7-7-2024

Παραμένουν σε επιφυλακή Καβάλα και Θάσος στον χάρτη επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 17-6-2024 έως 23-6-2024

Θάσος : Αυξημένη Κίνηση Επιβατών και Οχημάτων από Καβάλα και Κεραμωτή κατά το τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος 2024

Βραχυχρόνιες Μισθώσεις στην Ελλάδα: Οι Οικονομικότεροι και Πιο Ακριβοί Προορισμοί Airbnb

KavalaNews.gr | online