Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Ταχύπλοα και ακτοπλοϊκές θα «ναυμαχήσουν» και φέτος το καλοκαίρι στα νερά του Αιγαίου

Του Νίκου Mπαρδούνια
για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρά την οικονομική κρίση και τις υψηλές τιμές των καυσίμων, που ανεβάζουν το λειτουργικό κόστος των πλοίων στα ύψη, και φέτος στα νερά του Αιγαίου θα συνεχίζουν να πλέουν επτά υπερσύγχρονα ταχύπλοα σκάφη, τα οποία θα συνδέουν σε μικρούς χρόνους τον Πειραιά με νησιά των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, έως τα μέσα Μαΐου, αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά το νέο απόκτημα της ΗSW, το Highspeed 6, το οποίο αγοράσθηκε προσφάτως, ύστερα από την πώληση στη μαροκινή εταιρεία Comarit, των ταχύπλοων Highspeed 2 και 3 έναντι του ποσού των περίπου 23 εκατ. ευρώ. Tο Highspeed 6, ηλικίας 9 ετών, θα αναπτύσσει ταχύτητα 38 κόμβων και θα μπορεί να μεταφέρει 950 επιβάτες και 250 Ι.Χ.

Τα δύο ταχύπλοα Highspeed 2 και 3 είχαν ναυλωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο στη μαροκινή εταιρεία προκειμένου να τα δρομολογήσει σε γραμμή που συνδέει την Ισπανία με το Μαρόκο. Παράγοντες της αγοράς εξ αρχής εκτιμούσαν ότι η ναύλωση των δύο ταχύπλοων αποτελούσε συμφωνία ναύλωσης που συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες να μετατραπεί σε συμφωνία πώλησης. Μάλιστα, τότε, ορισμένοι κύκλοι της αγοράς υποστήριζαν (και εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκαν) ότι στο ναυλοσύμφωνο υπήρχε και option πώλησης των δύο Highspeed και πως ουσιαστικά τα πλοία ναυλώθηκαν προκειμένου η μαροκινή εταιρεία να διαπιστώσει εάν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της γραμμής που συνδέει το λιμάνι της Ταγγέρης στο Μαρόκο με τις ακτές της Ταρίφας στη νότια Ισπανία.

Τα Ηighspeed της HSW εκτελούν δρομολόγια από τον Πειραιά προς Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ιο και Σαντορίνη, από τη Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο και από το Ηράκλειο προς Θήρα, Ιο, Πάρο και Μύκονο. Το Highspeed 6 αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια από τις 17 Ιουνίου 2010, σύμφωνα με την άδεια που έλαβε από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), από τον Πειραιά προς Πάρο, Νάξο, Ιο και Σαντορίνη. Το «αντίπαλο δέος» για την HSW αποτελεί η εταιρεία Aegean Speed Lines, η οποία διαθέτει τρία υπερσύγχρονα ταχύπλοα: τα SpeedRunner II, III και IV. Τα σκάφη αυτά έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν ταχύτητα από 34 - 38 κόμβους και να μεταφέρουν από 700 έως και 800 επιβάτες και από 150 έως και 170 Ι.Χ. Τα ταχύπλοα της Aegean Speed Lines εκτελούν δρομολόγια από τον Πειραιά προς τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ιο, Θήρα, Σίφνο, Σέριφο, Σίκινο, Μήλο, Κίμωλο και Φολέγανδρο.

Κύκλοι της ακτοπλοΐας ανέφεραν στην «Κ» ότι τα ταχύπλοα σκάφη μπορούν να μεταφέρουν τους επιβάτες με ταχύτητα από τον Πειραιά στον τελικό προορισμό τους, όμως, σημείωναν παράλληλα ότι οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές, σε πολλά νησιά, είναι ξεπερασμένες. «Εάν η Πολιτεία επιθυμεί να ταξιδεύουν περισσότερο χρόνο τα ταχύπλοα, θα πρέπει να μεριμνήσει να βελτιωθούν οι λιμενικές υποδομές, ώστε τα σκάφη αυτά να μπορούν να προσεγγίζουν με απόλυτη ασφάλεια ακόμη κι αν ο καιρός έχει τα μποφοράκια του» αναφέρθηκε στην «Κ».

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 22-4-2024 έως 28-4-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 15-4-2024 έως 21-4-2024

«MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 8-4-2024 έως 14-4-2024

Η Tripadvisor απέκλεισε αριθμό ρεκόρ 2 εκατομμυρίων ψεύτικων κριτικών το 2023

Ορίστηκαν τα πρόστιμα για παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία

Πρόγραμμα του Ποδηλατικού Διήμερου Θάσου στις 27 και 28 Απριλίου 2024

198 «Απάτητες παραλίες» σε όλη τη χώρα - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες όλες οι απαγορεύσεις

Καταγραφή του ίδιου φυσητήρα στη θαλάσσια τέφρο ανάμεσα στην Ικαρία, τη Σάμο και τη Χίο

Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

KavalaNews.gr | online