Tαξιδέψτε με την Aegean Airlines -
Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια από €25*
Κάντε κλικ >> εδώ
Ενοικίαση αυτοκινήτων στη Θάσο
Χωρίς Πιστωτική Κάρτα, Χωρίς Καμία Εγγύηση 
με Πλήρη Ασφάλεια 
με Μηδενική Απαλλαγή σε ΟΛΕΣ τις κρατήσεις

Τέλος εποχής για τα ιπτάμενα δελφίνια στην Ελλάδα

"Κωνσταντίνος Φ" - Θάσος

Αποσύρονται από τις ελληνικές θάλασσες και τα τελευταία ιπτάμενα δελφίνια (υδροπτέρυγα) σοβιετικής ναυπήγησης.

Μετά από 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αλλά και στη περιοχή μας όπου συνέδεαν τη Καβάλα με το Λιμένα Θάσου, το Πρίνο, τα Λιμενάρια ακόμα τη Σκάλα Μαριών και έχοντας μεταφέρει πολλές χιλιάδες επιβατών ήρθε ο ώρα να αποσυρθούν τελείως. 

Άλλωστε βρίσκονται ελάχιστα (τρία ή τέσσερα τον αριθμό) σε λειτουργία και εξυπηρετούν κυρίως τον Αργοσαρωνικό με τα σινιάλα της Άττικα Γκρουπ.

Έφτασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960. Τα σοβιετικής ναυπήγησης, ιπτάμενα δελφίνια εκμεταλλεύονται τον σχεδιασμό τους για να καταφέρουν να μηδενίσουν σχεδόν την τριβή με το νερό και να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες με χαμηλή σχετικά κατανάλωση.

Το μέλλον είναι πλέον τρία υψηλής τεχνολογίας νεότευκτα Aero Highspeed της Attica Group και θα τις κοστίσουν περίπου 21 εκατομύρια ευρώ.

Aero Highspeed

Οι αντικαταστάτες των ιπτάμενων δελφινιών, (από τα μέσα Ιουλίου περίπου) τα νορβηγικής σχεδίασης και ναυπήγησης ταχύπλοα, έχουν περισσότερες θέσεις –150 έναντι 130 των ιπτάμενων δελφινιών– και, καθώς είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, είναι φιλικότερα στο περιβάλλον με δεδομένο τον χαμηλό δείκτη εκπομπών άνθρακα ανά μεταφερόμενο άτομο ανά μίλι, εξηγούν οι ειδικοί. Να σημειωθεί ότι διαθέτουν και φωτοβολταϊκές μονάδες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες φωτισμού και ηλεκτροδότησης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Τα Aero έχουν μέγιστη ταχύτητα 32,2 κόμβων με πλήρες φορτίο, ολικό μήκος 36 μ., πλάτος 9,7 μ. και η εσωτερική διαρρύθμιση και γενικότερα ο σχεδιασμός τους στοχεύουν να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες ανέσεις και καλύτερες υπηρεσίες.

Τα Ιπτάμενα Δελφίνια που ήδη πλέουν ακόμα στις ελληνικές θάλασσες, θα πουληθούν στο εξωτερικό ή θα δωθούν για ανακύκλωση του αλουμινίου από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Εκτός εάν βρεθεί κάποιος επιχειρηματίας στην Ελλάδα και θελήσει να συνεχίσει να τα δουλεύει.

Ιπτάμενα δελφίνια στις τοπικές γραμμές

Στη περιοχή μας λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1990 (χωρίς να θυμάμαι ακριβώς ημερομηνία)  στις γραμμές από Καβάλα προς το Λιμένα Θάσου, το Πρίνο, τα Λιμενάρια ακόμα τη Σκάλα Μαριών, (τα τελευταία χρόνια μόνο στη γραμμή Καβάλα προς Λιμένα Θάσου και Καβάλα προς Πρίνο)  έως και το 2011 όπου πουλήθηκαν σε Βούλγαρους επενδυτές αν και από φθινόπωρο του 2010 είχαν παρουσιάσει πολλές βλάβες και δεν έκαναν δρομολόγια. Τέλος εποχής για τα ιπτάμενα δελφίνια 2011

Επανήλθε στις αρχές του 2016 μια εταιρία με ένα ιπτάμενο δελφίνι (Ξεκίνησε δρομολόγια το ιπτάμενο δελφίνι Φεβρουάριος 2016) με δρομολόγια από Καβάλα προς Λιμένα Θάσου και από Καβάλα προς Πρίνο έως και 31-10-2016 οπότε και έληξε η δρομολογιακή περίοδος χωρίς να κάνει αίτημα για τη νέα δρομολογιακή περίοδο 2016-2017.

Τελευταία φορά ακόμα μια εταιρία το 2019 με δρομολόγια μόνο από Καβάλα προς Λιμένα Θάσου  από την άνοιξη του 2019 (https://dromologia-kavalas-thasou.blogspot.com/2019/02/blog-post.html) έως και το τέλος της περιόδου στις 31-10-2019 οπότε και δεν ζήτησε δρομολόγια για την νέα δρομολογιακή περίοδο 2019-2020.

"Κωνσταντίνος Φ" - Θάσος
Διαβάστε επίσης :

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 25-3-2024 έως 31-3-2024

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 18-3-2024 έως 24-3-2024

Εκπτώσεις στα εισιτήρια των φέρι έως και 60% από τη Thassos Ferries (κόκκινα φέρι)

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 1-4-2024 έως 7-4-2024

Αυξάνονται τα δρομολόγια στις τοπικές γράμμες φέρι από τη 1η Απριλίου

Δρομολόγια φέρι ανά εταιρία από 11-3-2024 έως 17-3-2024

Οι χώρες με τις ακριβότερες βίζες στο κόσμο | Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Για πρώτη φορά επαγγελματίες από όλη τη Θάσο συνασπίζονται σε ένα ενιαίο σύλλογο

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο | Η θέση της Ελλάδας | To σερί της Φινλανδίας

Υψώθηκε η μεγάλη Ελληνική Σημαία στη Χίο για την 25η Μαρτίου (φωτογραφίες και βίντεο)

KavalaNews.gr | online