τελευταια ενημερωση δρομολογιων 15 Ιουλιου 2018

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Εγκαίνια νέας γεώτρησης στο κοίτασμα του Πρίνου

αναδημοσίευση από voria.gr

Η γεώτρηση, που ξεκινά σήμερα,(στις 4/12/2010) εντάσσεται σε πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της παραγωγής του Πρίνου στα 5.000 βαρέλια την ημέρα

Εκδήλωση για τα εγκαίνια νέας γεώτρησης στο κοίτασμα του Πρίνου, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, πραγματοποιείται στην Καβάλα, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Η γεώτρηση, που ξεκινά σήμερα, εντάσσεται σε πρόγραμμα συνολικής επενδυτικής δαπάνης άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αύξηση της παραγωγής του Πρίνου στα 5.000 βαρέλια την ημέρα. Το 2010 παρήχθησαν συνολικά ένα εκατομμύριο βαρέλια και για το 2011 ο στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγής κατά 50% δηλαδή στο 1,5 εκατομμύριο βαρέλια.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Energean, Ρήγας Μαθιός, «αν δεν γίνουν επενδύσεις και ερευνητικές γεωτρήσεις, που να πιστοποιούν την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου, οι αναφορές περί εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων βαρελιών υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια στερούνται βάσης».

Ο κ. Μαθιός παρουσίασε και το επιχειρησιακό σχέδιο της Energean που περιλαμβάνει:

- Νέες ερευνητικές δραστηριότητες στον κόλπο της Καβάλας

- Κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα της νότιας Καβάλας. Για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής και για το επιχειρηματικό σχήμα, που θα την αναλάβει, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το πόρισμα επιτροπής, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.

- Αύξηση της παραγωγής των κοιτασμάτων πετρελαίου με εισπίεση διοξειδίου του άνθρακα, που παράγεται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Γίνονται σχετικές συζητήσεις με τη ΔΕΗ για τη μεταφορά διοξειδίου από την Πτολεμαΐδα, είτε απευθείας με αγωγό, είτε μέσω Κατερίνης και από εκεί με πλοία. Η τεχνική αυτή μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του Πρίνου από 18 εκατομμύρια βαρέλια συνολικά σε 25.

- Ερευνητικές γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, σε δύο περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία, όπου θα μεταφερθεί ελληνική τεχνογνωσία από την περιοχή της Καβάλας.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη σύσταση εθνικού φορέα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξουν και στην Ελλάδα επενδύσεις για έρευνα όπως γίνεται σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, ώστε «να μη μείνουμε στη σφαίρα της φαντασίας και να μη γίνονται συζητήσεις χωρίς στοιχεία».Αεροπορικά εισιτήρια για Καβάλα στη καλύτερη τιμή Κάντε κλικ εδώ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *